Híres csalók a sporttörténelemben

Vannak sportolók, akik nem tudják elfogadni, ha nem ők a legjobbak és bármi áron képesek megszerezni a győzelmet. Azonban az igazság előbb vagy utóbb mindig kiderül, nézzünk pár ilyen esetet a sporttörténelemben.

Lance Armstrong

Talán a kategória legismertebb jelöltje az Unibet magyar oldala szerint amerikai kerékpáros, akiről sokáig úgy tűnt, hogy megússza, de végül kiderült az igazság vele kapcsolatban is. Armstrong egy középszerű kerékpárosnak számított a 90-es évek közepén, majd 1996-ban hererákot diagnosztizáltak nála. 1998-ban gyógyultnak nyilvánították és 1999-ben meg is nyerte élete első Tour, de France versenyét, majd további 6-szor is győzelmet aratott. Ebben az időszakban is folyamatosan érték doppingvádak, de mindig megúszta. Mivel később kiderült, hogy a US Postal csapata szervezett doppingolást  folytatott és Armstrong mind a hét győzelmét tiltott szereket használva aratta. Végül egykori csapattársa, a Tour győzelme után lebukott Floyd Landis buktatta le Armstrongot, aki végül 2013-ban Oprah Winfreynek adott interjújában beismerte, hogy a vádak igazak. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) megerősített, hogy Armstrong nem tekinthető Tour de Franc győztesnek.

Tonya Harding

Tonya Harding műkorcsolyázó a tipikus példája annak, ha valaki bármi áron nyerni akar. Harding a 80-as években kezdett egyre komolyabb edzeni, hogy profi sportoló legyen belőle. Ő volt a világon a legelső nő, aki sikeresen teljesítette a Tripla Axel-ugrást. 1994-ban 1 nappal az amerikai műkorcsolya bajnokság előtt Tonya legnagyobb vetélytársát Nancy Kerrigant egy edzés után támadták meg a korcsolyapályáról kivezető folyosón. A lányt Shane Stant támadta meg, akit arra béreltek fel, hogy eltörje Nancy Kerrigan jobb lábát egy 53 centiméter hosszú viperával. Később kiderült, hogy Shane Stantet Tonya exférje és testőre bérelte fel a támadásra. A támadás egyetlen célja az volt, hogy Nancy Kerrigan képtelen legyen részt venni a nemzeti bajnokságon és az 1994-es téli olimpián, bár akkor még nem volt Betclic élő fogadás. Tonya azonban csak 8. lett, míg Nancy a sérülés ellenére is megszerezte a második helyet. Tonya Hardingot később megfosztották az eredményeitől a Nancy Kerrigant ért támadás miatt.

Luis Resto

A világ egyik legkeményebb sportjában is akad, aki a könnyebb utat választja és nem a fair play szerint játszik. Luis Resto esete 1983-ban történt, amikor is meglepetésre legyőzte az addig veretlen Billy Collins Jr.-t a New York-i Madison Square Gardenben megrendezett 10 menetes bokszmeccsen. Minden rendben volt, amíg a meccs végén Billy edzője és az édesapja kezet nem fogott a győztessel, ugyanis ekkor derült ki, hogy Luis Resto kesztyűje vékonyabb volt a megszokottnál, a kesztyű megvizsgálása során kiderült, hogy valaki egy jó adag kitömést távolított el a kesztyűből, majd ennek a helyét összetört krétával töltötték fel. Olyan sérülések voltak Collins szeme alatt, amit egy normálisan kitömött bokszkesztyűvel képtelenség okozni, Collinsnak örök életében homályos maradt a látása. Collins az esetet követően ittas állapotban egy autóbalesetben vesztette életét, amiről sokan úgy vélték, hogy ezt a tönkretett karrierje eredményezte.